Leuke weetjes !!!

Is witbrood ongezond?

Nee, witbrood bevat de zelfde voedingsstoffen als bruin- of volkorenbrood.

Dus ook witbrood bevat koolhydraten, vezels, B-vitamines en mineralen als ijzer, jodium en zink.

Maar in bruin- en volkorenbrood zitten meer van deze belangrijke voedingsstoffen.

Witbrood past prima in een gezond voedings patroon, zolang je dat combineert met voldoende vezelrijke producten zoals groenten en fruit, volkorenpasta, peulvruchten en zilvervliesrijst.

 

Hoeveel brood word er in Nederland gegeten.

 

Het bruto-verbruik (= de hoeveelheid brood die gekocht wordt) per persoon per jaar ligt al ongeveer 15 jaar rond de 60 kg per jaar. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Na de Tweede Wereldoorlog lag dit verbruik nog ver boven de 80 kg! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden.

 

  Waar komt het woord brood vandaan?Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Er is een kansje dat het woord verwant is aan het Griekse woord bruton. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst. Bruton zou ook de basis voor brouwen kunnen zijn, dat ook met graan en gist gebeurt, net zoals het rijzen van brood. Voor de herkomst van het woord boterham is nog steeds geen verklaring gekomen.

 

 

Wat betekend het woord 'ontbijt?

 

Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen. Het Middelnederlandse ‘ont’ betekent ‘voorafgaand aan’. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten of eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’. In andere Europese culturen heeft het woord ontbijt een andere herkomst. Het Engelse ‘breakfast’ betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Ook het Franse ‘Petit déjeuner’ is daarop gebaseerd (rompre le jeûne). Het Duitse ‘Frühstück’ maakt duidelijk dat er al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese ‘café da manhã’ combineert het koffiedrinken met de kleine ochtendmaaltijd.

 

  Wat is brooddrank?Brooddrank is een melkzure drank, gemaakt op basis van zuurdesembrood, dat uit biologisch-dynamisch geteelde tarwe, rogge en haver speciaal hiervoor werd gebakken. De drank komt tot stand na een langdurig fermentatieproces. Brooddrank wordt meestal nog wat op smaak gebracht met honing en/of verdund met (mineraal)water of kruidenthee. Brooddrank wordt vaak toegepast als middel om een gezonde darmflora te stimuleren.